Ga direct naar de inhoud van de pagina

Deventer speelgoedbank: 'Kom speelgoed halen!'

Stichting Speelgoedbank De Boomhut aan de Dorrestraat in Deventer zit met een overschot aan speelgoed. „We kunnen het bijna niet meer kwijt, meer mensen moeten langskomen om spullen te halen”, aldus voorzitter Joke van Welsen.

De voorzitter wijt het overschot aan speelgoed aan de verhuizing van een bedrijfspand naar een locatie in een woonwijk, drie jaar terug. „Voor bezoekers van de Speelgoedbank is anonimiteit belangrijk. Die is hier minder te vinden, de drempel is hier wellicht hoger.” Ondertussen lopen mensen af en aan om puzzels, poppen en auto's te doneren. „Veel mensen denken volgens mij dat hier alleen maar tweedehands spul staat, maar we krijgen ook veel nieuw spul. Verder maken we alles schoon en controleren we of een puzzel compleet is.”

Bij binnenkomst mogen kinderen twee vakken uitkiezen waar speelgoed in staat of ligt. Ze zijn wel verplicht om er een boek bij te nemen en minimaal één puzzel. „We willen kinderen motiveren meer te denken. Laatst hadden we een jongetje van een jaar of negen dat een puzzel van 24 stukjes niet mee wilde nemen omdat die te moeilijk was”, zegt Van Welsen. „Uiteindelijk hebben we hem de puzzel gewoon meegegeven.”

Bij de Speelgoedbank staan momenteel 30 gezinnen ingeschreven die één keer in de twee maanden twee stukken speelgoed, een boek en een puzzel op kunnen halen en vervolgens mogen houden. Dit kan op woensdag- of vrijdagmiddag. Om langs te komen is wel een verwijzing nodig van bijvoorbeeld de Voedselbank. Wellicht verandert dat. Van Welsen: „We kunnen geen speelgoed weigeren, mensen zamelen het voor ons in. Op de één of andere manier moeten we de drempel dat mensen hier speelgoed halen, verlagen. Als het zo doorgaat, moet ik het zelf mee naar huis nemen. Dan staat binnen no-time het speelgoed ook bij mij thuis tot aan het plafond.”

(Bron: De Stentor)