Ga direct naar de inhoud van de pagina

Naar buiten in de herfst!

De herfst is dé tijd van het jaar om de samen met je (klein)kinderen de natuur te beleven. In het bos, aan zee, op de hei, in de stad en in en om het water valt genoeg te beleven in de herfst.

1. Jeu de boules met eikels en kastanjes
Eikels en kastanjes zijn in de herfst vaak volop te vinden. Speel een potje jeu de boules! Het enige wat je nodig hebt zijn wat eikels, kastanjes of steentjes en een takje. Trek een werplijn en het spel kan beginnen.

2. Punten gooien met eikels en kastanjes
Teken een paar cirkels op de grond. Allemaal op een andere afstand van de werplijn. Probeer de kastanjes, eikels en steentjes in de cirkels te gooien. De grote cirkels hebben minder punten dan de kleine cirkels. Gooi 3x, wie wint?

3. Bosspelletje speuren
Wijs een spelleider aan die 10 voorwerpen uit het bos verzameld. Alle spelers mogen één minuut naar de voorwerpen kijken. Daarna tel je af: '3, 2, 1' wie dan het eerste alle voorwerpen bij elkaar weet te speuren is de beste speurder.

4. Vogels helpen
Vogels vinden in de herfst en in de winter wat minder makkelijk eten. Daarom kun je ze helpen door een vetbol te maken. Smelt wat frituurvet in een pan en gooi daar een hand vol kleine zaden (uit de dierenwinkel) in. Giet het mengsel daarna in een plastic bekertje en laat het hard worden. Hang je vetbol ergens in de tuin aan een hek of in een boom. Welke vogels komen er allemaal bij jou eten?

5. Spiegelen
Neem een spiegeltje mee het bos in en kijk eens naar dingen die je normaal niet ziet. Kijk met een spiegel onder je neus naar boven, kijk onder paddenstoelen, kijk onder blaadjes van een struik of kijk in holletjes in bomen. Wie verstoppen zich daar allemaal?

6. Ga op fotosafari
Ga op fotosafari door het bos. Geef kinderen vooraf opdrachten waar ze een foto van moeten maken. Bijvoorbeeld: Zitten op een omgevallen boomstam, een hut bouwen, bedekt zijn met bladeren etc.

7. Herfst armband
Maak een plakband-armband voor de kinderen door een stuk dik tape met de plakzijde naar buiten om hun arm te doen. Maak een wandeling door het bos en laat de kinderen allerlei blaadjes, bloemetjes en andere kleine natuur dingen op hun armband plakken. Thuis kun je kijken wat alles is, en je kunt er nog een stuk tape overheen plakken om de vondsten te bewaren.

8. Kleuren zoeken
Neem steentjes of knikkers in allerlei kleuren mee naar het bos of een park. Laat kinderen alle steentjes / knikkers bij iets leggen wat bijna dezelfde kleur heeft. Welke kleuren zijn het moeilijkst te vinden?

En is het echt te slecht weer om naar buiten te gaan? Ga dan lekker herfstknutselen.

9. Knutselen met kastanjes, eikels, dennenappels of herfstbladeren
Met kastanjes, eikels, dennenappels en herfstbladeren kun je leuk knutselen. Je kunt van alles gebruiken: stiften, stof, wol, lijm, takjes of veertjes. Maak bijvoorbeeld een spinnenweb met een kastanje, lange saté prikkers en draad. Of maak met kastanjes, eikels, dennenappels en bladeren leuke figuurtjes zoals poppetjes, een egel, een muis of een vlinder. Of rijg kastanjes aan een draad om een worm te maken. Doe wel voorzichtig bij het maken van de gaatjes.

10. Knutselen met pompoenen
Ook pompoenen zijn hartstikke leuk om mee te knutselen. In Amerika zijn er zelfs heuse pumpkin carving wedstrijden, niet alleen rondom Halloween, maar het gehele jaar door worden pompoenen omgetoverd tot ware kunstwerken.


Kijk voor meer herfstactiviteiten op de website van het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid.