Ga direct naar de inhoud van de pagina

22 oktober: Wereld Stotterdag

Komende dinsdag, 22 oktober is het WereldStotterdag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor spraakgebreken. In Nederland hebben ongeveer een half miljoen mensen dagelijks met stotteren te maken. Kinderen stotteren soms ook een tijdje.

Stotteren

Jonge kinderen blijven wel eens in hun woorden steken. Ze herhalen woorden of delen van de zin, maken klanken langer of blijven hangen op klanken. Bij de meeste kinderen gaat deze periode vanzelf over. Sommige kinderen blijven stotteren. Het is belangrijk dat je hier als ouder op de juiste manier mee omgaat.

Wat kun je als ouder het beste doen?

Als je kind stottert, probeer het dan rustig te laten uitpraten. Neem hiervoor de tijd en blijf je kind aankijken. Praat zelf ook rustig. Dit vraagt om veel geduld. Geef géén tips als: ‘praat eens rustig, haal eens adem, begin eens opnieuw’. Hierdoor kan je kind het idee krijgen dat het iets niet goed doet. Dat is niet de bedoeling. Jouw kind mag gewoon lekker praten, ook al is dat met stotteren! Leg ook aan de omgeving uit dat dit de beste manier is om te reageren.

Meer informatie

Lees meer over stotteren op deze website. Hier kun je ook een filmpje kijken 'Sven en de logopedist'. Of kijk voor meer informatie over stotteren op www.stotteren.nl.

(Bron: Nederlandse Federatie Stotteren)