Ga direct naar de inhoud van de pagina

Tekenseizoen van start: controleer op teken

Het is weer lente. Met de start van de lente begint ook het tekenseizoen. Tijdens de week van de teek (15 t/m 21 april) wordt extra aandacht gevraagd voor het controleren op teken.

Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras, op bosbessenstruiken, varens of tussen dode bladeren. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook op mensen. Teken vallen dus niet uit bomen!

Door een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme oplopen. Uit peilingen van het RIVM blijkt dat het aantal patiënten dat jaarlijks de ziekte oploopt in de afgelopen 20 jaar ruim verviervoudigd is.

Controleer kinderen op teken

Controleren op tekenbeten is erg belangrijk. Want hoe eerder een teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans op Lyme. Hebben jouw kinderen in het bos of andere natuur gespeeld? Controleer ze dan op teken. Dit kun je het beste dezelfde avond nog doen. Check voornamelijk onder de oksels, liezen, knieholtes, in de nek en achter de oren.

Meer informatie over teken en lyme vind je op de website van het RIVM.