Ga direct naar de inhoud van de pagina

Tienervaccinatie tegen meningokokkenziekte: data in mei en juni

In mei en juni ontvangen jongeren die in 2003 of 2005 geboren zijn een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte

Dit jaar ontvangen landelijk gezien zo’n 860.000 jongeren een uitnodiging. In het najaar van 2018 en in maart en april 2019 waren dat in IJsselland jongeren die geboren zijn in 2004 of in de jaren 2001 of 2002. Als zij de vaccinatie gemist hebben, dan kunnen zij deze alsnog halen op een van de data in mei en juni in de gemeente waar ze wonen.

Uitnodiging via de post en vaccinatiedata

GGD IJsselland verzorgt de vaccinatie voor jongeren. Eén prik is voldoende om je ten minste vijf jaar te beschermen tegen meningokokkenziekte. Je krijgt een paar weken voor je afspraak een uitnodiging via de post. In de brief staat waar en wanneer je de prik kunt komen halen. De vaccinatiedata en locaties van GGD IJsselland vind je ook op de website. Kun je niet komen op de datum die in je brief staat? Kijk dan op de website naar een andere datum in de gemeente waar jij woont. Je kunt dan op dat moment komen.

Meningokok type W

Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in je neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden. Ziekte door meningokok type W kan in de eerste uren op buikgriep lijken en is daarom soms lastig te herkennen.

Vragen en antwoorden over de meningokokkenvaccinatie

Op de website deelditnietmetjevrienden.nl van het RIVM vind je een handig overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden. Op JouwGGD.nl kun je (anoniem) chatten met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige.