Ga direct naar de inhoud van de pagina

Pubergedrag

Een puber opvoeden is anders dan een klein kind opvoeden. Een ding is zeker: opvoeden is een uitdagende en inspirerende opdracht waar elke ouder voor komt te staan.

Opvoeden is ook zeker geen gemakkelijke taak. Hoewel pubers daar zelf meestal anders over denken, hebben ze hun ouders nog wel hard nodig in de puberteit. Ze willen liever niet dat je je met hen bemoeit. Toch heeft je kind steun, structuur en verzorging nodig, net zo veel als jonge kinderen.

Pubergedrag

Het is normaal dat je puber zelfstandig wil worden. Pubers doen vaak precies wat ze willen en denken weinig aan anderen. Ze willen loskomen van hun ouders. Dat moet ook, want later moeten ze het ook zelf doen. Pubers vinden het moeilijk om:

  • belangrijke zaken eerst te doen;
  • doelen te stellen;
  • gevoelens in bedwang te houden;
  • goed over dingen na te denken;
  • verstandige keuzes te maken

Vragen of zorgen?

Heb je vragen of zorgen over het gedrag van jouw puber? Je kunt altijd zonder afspraak binnenlopen bij het inloopspreekuur van GGD IJsselland. Je kunt dan jouw zorgen bespreken met een jeugdarts/jeugdverpleegkundige. Kijk voor de data en tijden van de inloopspreekuren onderaan deze pagina.