Ga direct naar de inhoud van de pagina

Vaders

Gisteren (16 juni) was het vaderdag. Een mooi moment om stil te staan bij het vaderschap. Er bestaat geen blauwdruk voor een ‘goede vader’. Iedere vader is anders.

Betrokkenheid

Uit onderzoek blijkt dat een betrokken vader goed is voor een kind. Dit heeft een positief effect op de ontwikkeling van kinderen. Betrokkenheid betekent bijvoorbeeld voorlezen, samen spelen of samen dingen ondernemen. Zo bouw je als vader een band op met je kind. Het gaat hierbij vooral om de kwaliteit, niet om de hoeveelheid tijd die je besteedt aan je kind.

Unieke rol van vaders

Vaders gaan vaak op een andere manier met hun kind om dan moeders. Ze zijn vaak ondernemender, stoeien meer, laten kinderen meer zelf proberen en dagen hun kind meer uit. Daar leren kinderen van. Ook blijkt dat vaders op een andere manier voorlezen dan moeders. Daar leren kinderen weer andere dingen van dan wanneer moeders voorlezen.

Meer informatie over vaderschap vind je op de pagina 'Ik als vader' op deze website.