Ga direct naar de inhoud van de pagina

Week van de Alfabetisering: voorlezen is belangrijk

Van 3 tot en met 9 september is het de Week van de Alfabetisering. Het CJG Deventer vraag deze week extra aandacht voor voorlezen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die als baby zijn voorgelezen, later beter zijn in taal.

Babyboekjes

Vanaf ongeveer 4 maanden kun je je baby al ‘voorlezen’. Je baby kan het boekje bekijken en voelen terwijl hij naar je stem luistert.

Vanaf ongeveer 9 maanden beginnen ze het steeds leuker te vinden om samen plaatjes te kijken. Vertel wat je ziet. Zo stimuleer je je kind om te praten.

De meeste bibliotheken hebben speciale boekjes voor baby's. Dit zijn stevige kleine boekjes van bijvoorbeeld plastic of stof. Ook kun je er cd's lenen met liedjes voor baby's. Dat vinden ze heel leuk!


Op vaste momenten voorlezen

Dagelijks voorlezen geeft structuur; ook daar houden jonge kinderen van. Een baby die weet wat er komen gaat, voelt zich gerustgesteld. Bouw dus vaste leesmomenten in.


Prentenboeken met een verhaaltje

Vanaf 2 jaar worden prentenboeken met een verhaaltje interessant. Het kan nog niet té spannend zijn. Je hebt ook heel mooie prentenboeken-apps. Bij prentenboeken-apps zit vaak ook een stem die het boek voorleest. Soms zelfs in verschillende talen.


Naar de bibliotheek: tips!

  • Om lezen meer te stimuleren, kun je regelmatig met je kind naar de bibliotheek gaan.
  • Je kunt je kind gratis lid maken van de bibliotheek. Kijk op de website van de bibliotheek voor meer informatie.
  • In de bibliotheek Deventer worden regelmatig voorleesmiddagen georganiseerd.


Kijk voor meer informatie over de Week van de Alfabetisering en activiteiten die georganiseerd worden op weekvandealfabetisering.nl.