Ga direct naar de inhoud van de pagina

Lachgas is niet alleen maar lachen

De risico’s van het gebruik van lachgas blijken groter dan tot nu werd gedacht. Zeker op lange termijn is er kans op gezondheidsproblemen. Onderzoek wijst uit dat jongeren deze gevolgen niet of nauwelijks kennen.

Lachgas? Dat is toch lachen? Nee, niet dus. Lachgas is zo’n middel dat makkelijk wordt gebruikt onder het motto ’dat kan toch geen kwaad’. Maar na verloop van tijd wordt duidelijk dat de gevolgen ernstiger zijn dan gedacht. Onderzoek van het Trimbos-instituut laat zien dat gebruik van lachgas op de korte termijn duizeligheid, hoofdpijn en verwardheid kan veroorzaken. Op de langere termijn zijn de gezondheidsrisico’s groter met kans op concentratieproblemen, vermoeidheid en duizelingen.

Rob Meeuwsen van Tactus Verslavingszorg snapt de wens om de verkoop aan banden te leggen wel. “Als iets makkelijk te verkrijgen is, wordt het ook meer gebruikt. Logisch. Mensen die vaak lachgas gebruiken raken gewend aan de effecten en dat vergroot de kans op verslaving.” Voor Meeuwsen is ook de eventuele giftigheid van het lachgas een grote vraag. “Daar geeft het onderzoek geen antwoord op. Het kan relatief onschuldig zijn, maar evengoed ook erg giftig.”

Van lachgas is nu bekend dat je vooral op moet passen voor de korte termijneffecten: bevriezing van mond en longen en de effecten van zuurstoftekort. Meeuwsen: “Er loopt een onderzoek naar de lange termijneffecten die het middel op het lichaam heeft. De eerste resultaten wijzen er op dat er een tekort ontstaat aan vitamine b12. Toevallig is dat ook een belangrijk lange termijneffect van alcohol.”

Iedereen die vragen heeft over het gebruik van lachgas kan contact opnemen met Tactus Verslavingszorg of kijken op de website van Tactus.

(Bron: Tactus)